Photo by Jakayla Toney / Unsplash

5 tips om beter gitaar te leren spelen

Muziek 11 aug. 2022

Wanneer je hebt besloten om gitaar  te willen leren spelen, wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk die nieuwe Angus Young worden. Echter is dit makkelijker gezegd, dan gedaan. In deze blog worden 5 tips beschreven hoe jij zo snel mogelijk een betere gitarist kunt worden.

1. Kies een goede gitaar

Als je goed gitaar wil leren spelen is het belangrijk dat jouw gitaar goed voelt. Het is belangrijk dat je een gitaar kiest die goed bij jouw lengte past. Roel van Velzen gebruikt bijvoorbeeld ook geen gitaar van een normale grote, snapje..

Er zijn veel gitaren in veel verschillende soorten en maten, dus ben jij groter of kleiner dan gemiddeld, kies dan een gitaar die ook bij jouw lengte past. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat jij je comfortabeler achter je gitaar voelt en je jezelf niet in allerlei raren bochten hoeft te wringen. Ga naar een lokale gitaarwinkel bij jou in de buurt en laat je vooral adviseren voor een goede gitaar. Je kunt er natuurlijk ook altijd eentje aanschaffen op marktplaats.

2. Maak het makkelijk voor jezelf

Het klinkt heel logisch, maar het is een belangrijke stap: Begin makkelijk en maak het niet te moeilijk voor jezelf. Max Verstappen is ooit begonnen in een kart, Messi speelde ook eerst met een speelgoedvoetbal en Michael Jordan scoorde ook niet in zijn eerste wedstrijd 7 3-pointers. We zijn allemaal ooit ergens begonnen en zo begin jij nu ook met gitaarspelen.

Begin daarom makkelijk en leer eerst de basistechniek en probeer vanuit daar steeds een stap verder te gaan. Wanneer je moeilijk begint is het lastig en zal je misschien denken dat je het nooit zult leren.

Een goede tip is dan ook om niet te snel te spelen, wanneer je op een hoog tempo speelt hoor je minder snel de fouten die je maakt. Uiteindelijk wil je waarschijnlijk foutloos kunnen spelen, dus houd je jezelf hiermee eigenlijk voor de gek. Probeer rustig te spelen en deze foutjes eruit te halen. Wil jij op je eigen tempo gitaar leren spelen met behulp van een leraar? Neem dan een kijkje op Ofcorz


3. Probeer consequent te oefenen

Zeker aan het begin is het belangrijk om elke dag minimaal 10 minuten te oefenen. Probeer in je oefenpatroon vastigheid te brengen. Als je de ene dag 5 minuten oefent, de dag erna 2 uur en volgende week weer een keer een half uurtje wordt het lastig om echt daadwerkelijk progressie te boeken.

Zoals eerder besproken in deze blog is het leren gitaarspelen een proces en ben je niet binnen 1 dag de nieuwe gitarist van Coldplay. Belangrijk is het om vaste dagen voor jezelf in te plannen waarop je gaat oefenen en je zult echt merken: hoe meer je oefent, hoe sneller je stappen zult gaan zetten.

4. Luister naar andere gitaristen

Allereerst is het belangrijk dat je je focust op de basistechnieken van het gitaarspelen, maar uiteindelijk is het ook vet als je je eigen stijl probeert te creëren. Om erachter te komen wat jij als gitarist vet vindt om te spelen, moet je veel proberen en veel luisteren naar andere gitaristen. Probeer jezelf af te vragen wat hun nou zo speciaal maakt. Wordt geen na-aper, maar ontwikkel je eigen unieke speelstijl.

5. Neem gitaarles

Er zijn mensen die zichzelf graag gitaar willen leren spelen, via bijvoorbeeld YouTube of andere websites. Dit zijn prima video’s, maar je leert er niet de fijne kneepjes van het vak.

Daarom zou ik zeker aanraden om gitaarles te nemen bij iemand die daarin is gespecialiseerd. Op Ofcorz kun je  kiezen uit vele gitaarleraren bij jou in de buurt die lesgeven op elk niveau geven les op elk niveau.

Tags