Photo by Shayan Bemanian / Unsplash

5 tips om beter piano te leren spelen

Muziek 11 aug. 2022

Piano kunnen spelen.. vele mensen dromen ervan. Echter is de stap om te beginnen met spelen toch voor sommige erg groot, maar waarom?

In deze blog zijn 5 tips uitgeschreven die ervoor gaan zorgen dat jij aan de slag gaat om de nieuwe Beethoven te worden!

1. Zorg voor een goede houding

Wanneer je tijdens het pianospelen geen goede houding hebt zal je snel merken dat je last van je nek en rug zal gaan krijgen. Zorg dat je een rechte, maar wel ontspannen houding aanneemt. Zet de bank in het midden van de piano, deze moet recht in het midden staan ten opzichte van de piano. Zet je voeten plat op de grond van hiel tot teen. Ontspan je schouders en armen, houd je rug recht en zorg ervoor dat je alles soepel kunt bewegen.

2. Doe een goede warming-up

Een goede warming-up is voor pianospelen essentieel. Net als dat een sporter een goede warming up moet doen, moet een muzikant dat ook doen. Zorg ervoor dat de spieren in je handen goed warm zijn, spelen met koude spieren is namelijk niet bevorderlijk voor je spel. Koude vingers zijn  niet soepel en het spelen zal hierdoor automatisch ook niet soepel gaan.

3. Oefen regelmatig (maar niet te lang)

Het beste is om dagelijks te oefenen, maar niet te lang. Uit onderzoek is gebleken dat het beter is om twee keer een half uur te oefenen op een dag dan één keer een uur. Beginners spelen vaak 15 tot 30 minuten per dag, gevorderde spelers spelen vaak meer dan een uur per dag. Professionele pianisten spelen vaak uren per dag.

Probeer dus zeker niet te hard van stapel te lopen, iedereen leert op zijn eigen tempo. Te lang achter elkaar spelen kan zelfs zorgen voor kramp.

4. Neem pianolessen

Piano leren spelen kan op verschillende manieren. Je kunt het jezelf aanleren, je kunt YouTube video’s bekijken, maar je kunt ook pianoles nemen bij een van de pianoleraren via Ofcorz.

Wanneer je 1-op-1 bezig bent met een leraar zal je veel sneller en veel beter piano leren spelen. Een pianoleraar zal veel beter op de details kunnen leren en je daarop corrigeren waar nodig. Wanneer je het jezelf aan probeert te leren, leer je de fijne kneepjes van het vak minder snel, dan wanneer er een professional met je mee kijkt.


5. Probeer liedjes na te spelen

Probeer zoveel mogelijk naar muziek te luisteren. Pianospelen is niet alleen een technische vaardigheid, maar er komt ook een stuk gevoel bij kijken. Door goed naar andere muziek te luisteren train je je muzikale gehoor. Het naspelen van liedjes draagt daarom ook zeker bij aan hoe goed jij piano leert spelen.

Hoe vet is het uiteindelijk als je je favoriete nummers kan naspelen? Dat moet een geweldig gevoel zijn voor iedereen van alle leeftijden.

Tags