Photo by Green Chameleon / Unsplash

6 tips voor het behalen van hogere cijfers

Bijles 11 aug. 2022

Het leren voor toetsen gaat niet iedereen gemakkelijk af. De ene persoon hoeft maar een half uurtje te leren voor een 8 en de ander is dagen aan het zwoegen voor een 5,5. Ben jij iemand die dagen lang moet leren? Lees dan deze blog over 6 tips om hogere cijfers te halen.

Tip 1: Begin op tijd

Wanneer je op tijd begint met leren, heb je vaker de mogelijkheid om je geleerde stof te herhalen. Er wordt aangeraden om om minimaal twee weken voordat je je toets hebt te beginnen met leren.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je om de twee dagen een uur leert er meer blijft hangen, dan wanneer je drie dagen voor de toets voor een bepaald vak alles nog snel probeert te leren.

Tip 2: Werk er hard voor

Hard werken heeft voor iedere leerling een andere definitie. Voor de ene leerling is dit twee uurtjes per dag leren en voor de andere is dit nachten lang doorhalen om te leren voor een toets.

Hard werken bestaat niet alleen uit het leren voor een toets. Hard werken is bijvoorbeeld ook opletten tijdens de les. Het zal je verbazen hoeveel je kan opsteken door simpelweg goed te luisteren tijdens de uitleg van je docent.

Tip 3: Vraag hulp

Het vragen om hulp is helemaal niet erg en iets om je voor te schamen. Niet alles lukt in één keer, zo is het wiel ook niet in één keer uitgevonden. Wanneer je dingen niet snapt, probeer dan gewoon vragen te stellen aan je docent. Je docent zal je heel goed begrijpen, hij of zij heeft het tenslotte ook ooit moeten leren. Docenten zijn over het algemeen juist heel erg blij met studenten die vragen stellen!

Het vragen om hulp zorgt ook voor een stuk minder stress. Je hoeft namelijk niet alles meer alleen te doen en dit zal zorgen voor een extra stuk rust in je hoofd. Het vragen om hulp kan je ook een hele hoop tijd besparen en dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk meer tijd hebt om leuke dingen te doen.

Tip 4: Leer niet te lang

Ben je te laat begonnen? Of is de stof gewoon extreem veel? Leer niet te lang! Veel studenten maken de fout door te lang te leren. Probeer voor jezelf een ritme om te leren te vinden. De ene student is beter in staat lang achter elkaar te leren, dan de ander. Het is belangrijk dat je niet langer dan 45 minuten achter elkaar leert.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je beter kan leren als je niet te lang achter elkaar doorleert en regelmatig pauzes inplant. Probeer wanneer je 45 minuten hebt gewerkt 10 minuten pauze te nemen. Probeer je brein wat rust te geven en ga een rondje lopen. Je brein krijgt geen rust als je gaat gamen of op social media je tijdlijn afgaat, dus probeer dit te vermeiden!

Tip 5: Maak een goede planning

Als je een goed plan van aanpak maakt zal je merken dat je veel efficiënter zal gaan leren. Belangrijk is om in gedachten te houden dat een planning op de minuut na moet worden nagestreefd. Zie het als een houvast voor jezelf om je taken in te delen in een tijdvak. Probeer je planning zo flexibel in te delen, zodat er ook nog ruimte is voor eventuele ‘tegenslagen’. Vind je het lastig om een planning te maken? Een bijlesdocent kan je hiermee helpen.

Wanneer je een planning maakt is het handig om eerst een lijst te maken van alles wat je moet doen. Maak deze taak niet te groot en probeer deze in te delen in kleinere stukjes. Probeer vervolgens per taak in te schatten hoeveel tijd je hier aan kwijt bent. Maak ook een overzicht met alle data van je toetsen en/of deadlines. De laatste stap is om al het bovenstaande aan elkaar te knopen en voor jezelf een zo gunstig mogelijke planning te maken.

Tip 6: Neem bijles

Een goede optie om net dat extra duwtje in je rug te krijgen is het nemen van bijles. Bijlessen kunnen de extra ondersteuning bieden die jij misschien wel erg hard nodig hebt. Een bijlesdocent heeft vaak de kennis die nodig is om jou te helpen. De bijlesdocenten op Ofcorz geven bijles in alle vakken en zijn gevestigd door heel Nederland op elk niveau.

Bijles begeleiding is zeer effectief gebleken. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat leerlingen die bijles volgen aanzienlijk hogere cijfers halen dan voorheen, dus ik zou zeggen: ga aan de slag!

Tags