Photo by Jonathan Borba / Unsplash

De 3 grootste voordelen van een personal trainer

Gezondheid & Fitness 11 aug. 2022

Vele mensen willen graag fitter het leven door gaan, maar weten niet hoe. Aan het begin volg je braaf je dieet en beweeg je genoeg, maar dan ineens valt je motivatie weg. Een goede optie om begeleid te worden in jouw proces naar een fittere jij is een personal trainer. Een personal trainer kan jou de stok achter de deur bieden die nodig is.

In deze blog worden de voordelen van een personal trainer besproken en laten we je weten hoe jij de personal trainer kiest die perfect bij jou en jouw persoonlijke doelen past.

Persoonlijke begeleiding bij het behalen van jouw doelen

Elk persoon kan andere doelstellingen hebben. Zo wil de één juist aankomen in spiermassa en de anders juist vet verliezen. Een personal trainer zorgt ervoor dat hij/zij een persoonlijk trainingsschema maakt die perfect aansluit bij jouw persoonlijke doelen.

Het stellen van doelen is een van de belangrijkste aspecten wanneer je begint met personal training. Een doel biedt je namelijk een punt waar je gedurende de periode naar toe gaat werken. Het is altijd mogelijk dat je afdwaalt van de weg naar je doel toe, maar het meest belangrijke is dat je uiteindelijk op jouw eindpunt terechtkomt.

Voor het stellen van doelen wordt vaak de SMART-methode gebruikt. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Een voorbeeld van zo’n doel kan bijvoorbeeld zijn:

‘’Ik wil door 2x per week 1 uur personal training te volgen binnen 5 maanden 10 kilo afvallen’’

Wanneer je zo’n doel hebt gesteld kun je samen met jouw personal trainer op weg gaan naar optimaal resultaat. Vaak bouw je een erg goede relatie op met jouw personal trainer. Je kan bijvoorbeeld bespreken wat je de afgelopen week hebt gedaan, waar je tegenaan bent gelopen en wat er op je hart ligt.

Personal training is zeer effectief

Een van de grootste voordelen aan personal training is dat jij 100% de aandacht krijgt die je verdient. Doordat jouw personal trainer alle aandacht aan jou kan besteden zal je sneller progressie boeken. Tijdens een uur personal training zorgt jouw trainer ervoor dat er geen tijd te verspillen is en er zullen alleen maar oefeningen gedaan worden die passen bij jouw doel. Een personal trainer zorgt ervoor dat jij in een minimale tijd, het maximale resultaat boekt om jouw persoonlijke doelstelling zo snel mogelijk te bereiken.

Ook zal je minder snel geblesseerd raken, omdat je een oefening bijvoorbeeld verkeerd uitvoert. Verder zorgt een personal trainer ervoor dat jij in de tijd dat je aan het trainen bent, je alles uit je training haalt. Dit bespaart je op lange termijn veel tijd.

Krijg hulp met de juiste voeding

Veel trainers hebben ook meerdere vaardigheden en diploma’s behaald, zo ook diploma’s voor voeding. Alleen met de juiste voeding is het namelijk mogelijk om je gestelde doelen te behalen. Elke dag sporten, maar wel elke dag een kapsalon eten gaat je niet verder helpen. Wil je afvallen? Dan is gezonder, maar ook minder eten belangrijk. Als je sport verbrand je meer calorieën en kan dus zeker helpen bij het afvallen.

Een personal trainer kijkt samen met jou naar je doel en kan op basis hiervan een voedingsplan op maat maken. Een personal trainer kan je dus helpen je eetpatroon aan te passen en kan je waarschuwen voor wat je niet moet en jij wel moet eten.

Probeer bijvoorbeeld energy en limonade voor het sporten te vermijden. Deze drankjes bevatten veel suiker en dit zijn lege calorieën. Daarnaast geven deze suikers je vaak een korte energieboost en geven je daarna juist een flinke dip. Een lekker colaatje of een 7up drinken voor de training klinkt misschien lekker, maar dit wordt zeker afgeraden. Naast de suikerdip, kun je van frisdrank een erg opgeblazen gevoel krijgen en dit is niet bevorderlijk voor je trainingssessie.

Ook het drinken van te veel koffie raden we sterk af, te veel koffie kan zorgen voor maag- en darmproblemen. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelstel en dit resulteert tijdens het sporten in een verhoogde concentratie. Ook bevordert het de reactiesnelheid en wordt vermoeidheid uitgesteld. Cafeïne heeft dus een positief effect op je sportprestaties, maar houd het gewoon lekker bij één bakkie.

Maar wat moet je dan juist wel eten voor het sporten? Zoals net besproken heeft koffie ook voordelen en is één kopje koffie voor het sporten altijd een goed plan. Zorg wel dat je deze ruim van tevoren drinkt.

Verder is het goed om een banaan of een ander stuk fruit voor het sporten te eten. Fruit bevat namelijk fructose, dit is een vorm van suiker die ons lichaam omzet in glucose, een belangrijke bron van energie. Probeer dit een uur voor het sporten te eten. Over het algemeen wordt er aangeraden om 2 tot 3 uur voor het sporten een eiwitrijke maaltijd te eten en 500ml water te drinken.

Op Ofcorz heb je de keuze uit 100+ personal trainers bij jou in de buurt die extreem enthousiast zijn om jou te begeleiden tijdens het behalen van jouw doelen.

Tags