Photo by Element5 Digital / Unsplash

De 5 grootste voordelen van bijles

Bijles 11 aug. 2022

Voor vele kinderen is een klas met 25 medeleerlingen een grote bron van afleiding. Er zijn veel kinderen die behoefte hebben aan meer persoonlijke aandacht en het volgen van bijlessen is hier een goede optie voor.

1. Persoonlijke aandacht

Het grootste voordeel van bijles is misschien wel de persoonlijke aandacht die je krijgt. Doordat je alleen met een bijlesdocent bent, krijg je meer aandacht en zal je sneller stappen kunnen zetten en betere resultaten kunnen behalen. Snap je iets niet? Dan kan je dit direct vragen en zal je ook direct geholpen worden. Wanneer je in de klas zit met meerdere leerlingen, moet je maar net geluk hebben dat je de beurt krijgt en antwoord op je vraag krijgt.

2. Hogere cijfers

Op de lange termijn zal het volgen van bijles uiteraard invloed hebben op hun cijfers, mits de leerling natuurlijk zelf ook gemotiveerd is. Op Ofcorz zijn er in ieder geval 100+ bijlesdocenten bij jou in de buurt die staan te popelen om ervoor te zorgen dat zij de cijfers van hun leerlingen door het dak kunnen laten schieten. Uiteindelijk kan er wel gesteld worden dat het behalen van hogere cijfers het allerbelangrijkste is wanneer er bijles gevolgd wordt.

3. Betere focus

De irritante popi-hopies achterin de klas die constant maar aan het kletsen zijn of de tetterende popjes van de klas die constant bezig zijn met andere dingen dat het volgen van de les. Elke klas in Nederland heeft ze wel, echter deze factoren zijn natuurlijke enorme afleidingen en kunnen ervoor zorgen dat je je focus op je schoolwerk verliest.


Bij bijles heb je deze afleidingen niet, je zit alleen met een bijlesdocent in het lokaal (of online via Ofcorz) en je hebt de volle aandacht voor jou alleen. Niet alleen het zorgen dat de leerling zijn focus behoudt, maar ook het motiveren van de leerling zijn belangrijke taken van de bijlesdocent om uiteindelijk hogere cijfers te behalen.

4. Stok achter de deur

Het volgen van bijles zorgt voor een stok achter de deur. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kids zich gemotiveerder voelen wanneer zij bijles volgen en 1-op-1 bezig zijn met een docent, dan wanneer zij voor hunzelf aan de slag moeten gaan met huiswerk.

Het moeten verantwoorden van jezelf aan een bijlesdocent een is dus bevorderlijk voor de leerprestaties van een kind. Deze bijlessen zorgen er ook voor dat een kind efficiƫnt leert omgaan met zijn/haar tijd, wat op lange termijn ook grote voordelen met zich meebrengt.

5. Bijles is effectief

Er is onderzocht dat bijles zeer effectief is. Kinderen die bijlessen volgen halen veel hogere cijfers dan kinderen die geen bijles volgen. En dit is maar goed ook, want het volgen van bijles kan veel tijd in beslag nemen. Dit draagt gelukkig wel grote voordelen met zich mee, zo wordt op de lange termijn de basiskennis verbeterd, maar ook de verbetering van de studievaardigheden en het aanbrengen van structuur. Effectief zijn is in deze zin het halen van hogere cijfers en niet elke keer maar weer die herkansing hoeven maken..

Naast bijles is ook huiswerkbegeleiding heel effectief. Hierbij werken kids vaak wel in een iets grotere groep, maar werken zij wel met andere kinderen die graag hogere cijfers willen halen. Tijdens dit soort groepen wordt er vaak gewerkt aan het leergedrag, het maken van planningen en is er meer persoonlijke aandacht dan in een leslokaal met 30 leerlingen.

Tags